Barneleker for viderekommende

Voksne leker
Voksne leker

Etter at man begynner å vokse fra disse små matchboks bilene og de enkleste Hot Wheels bilene, så kommer det normalt sett en periode i livet da man ikke bryr seg så mye om slike ting. Da blir dette enten kastet, gitt bort, solgt eller bare rett og slett stuet bort på loft eller i en kjeller. La oss håpe på det siste for din del.

Voksne leker

Ordtaket sier noe slikt som at man går mer og mer i barndommen igjen jo eldre man blir. Kan det ha noe med at man på et tidspunkt i sitt voksne liv plutselig begynner for eksempel å samle på biler igjen –  Slik man gjorde som guttunge? Men denne gangen blir det som oftest litt mer eksklusive modeller av bilene.

Denne modellen av en Chevrolet Bel Air i utgave som politibil er en meget populær miniatyr bil å ha i en samling med bil modeller. Og slike biler er meget detaljrike ned til minste mulige detalj. Denne bilen er i dag legendarisk – ikke minst fordi den ble benyttet som politibil over hele USA.

Denne 70 år gamle Saab er også en meget legendarisk bil å ha i en samling bilmodeller. Denne modellen i størrelsen 1:43 er også spekket med detaljer. Selv inne i kupeen er samtlige detaljer gjennomført.

Det blir sagt om denne modellbilen at det aldri tidligere har blir utgitt en slik perfekt design på en bil som er serieprodusert. Prototypens aerodynamiske linjer er perfekt gjengitt i denne modellen.

Det er ganske mange år siden den ble populært å benytte miniatyr modeller av lastebiler med logo på siden for å markedsføre sitt firma. På neste bildet ser vi en gammel 76 Scania Snutebil med en tilhenger. Og firma logoen på siden på lastebil skapene er jo et velkjent norsk firma.

Voksne leker

Voksne leker

Slike biler finnes det også i store mengder på markedet. Hvor mange og når den først kom ut har jeg ingen formening om, men jeg vet at utviklingen har vært enorm. Tidligere for kanskje 20–25 år siden fantes det allerede eksklusive modeller av mange slike lastebiler med logoen til forskjellige firmaer på sidene av bilen. En annen mulighet som ikke er på en lastebil ser vi på neste bilde:

Jeg hadde ikke tenkt jeg skulle skrive noe om kostnader her, men en slik modell som denne Nordic Crane modellen – en Liebherr LTM 1350 – 6.1 koster hele 3600 kroner i innkjøp. Så en stor samling kan fort bli ganske dyrt.

Så dette med modeller er big business i dag. Og jeg tviler på at alle modellene går til barn for å leke med i sandkassen. Nei de går nok hjem til han far for å ha som samleobjekt på «gutterommet» hvor de enkelt kan beskues av kamerater så snart de kommer på besøk. På neste bilde ser du en Kubota M108S.

Slik kunne jeg fortsatt å sette opp modeller av alle mulige forskjellige kjøretøy. Men jeg skal bremse opp her med kjøretøy for denne gangen. Videre har jeg andre transport midler i tankene. Følg med for å se hva det blir .

Top