Bygg en detaljert og realistisk modellverden

Bygg en detaljert og realistisk modellverden

Bygg en detaljert og realistisk modellverden

Å drive med modellbygging handler ikke bare om å bygge små figurer eller små tog. Det handler også om å bygge landskapet som disse passer inn i.  Hvis man ønsker mer enn bare å ha ferdige bygde tog eller annet stående i utstillingsmontre. Å bygge en verden som modellene kan bo i krever først og fremst at man har plass. Så er det noen som mener at man må være kunstnerisk anlagt for å fullføre. Dette er en sannhet med modifikasjoner. Selv uten et eneste kunstnerisk bein i kroppen kan du skape et fantastisk landskap med plass til alle modellene.

Fysisk plass

Jeg pleide å ha et rom som jeg brukte til kontorplass. Med plass til en stor datamaskin som jeg brukte både til jobb og til avslapping. I dag så slenger jeg begge beina i sofaen, finner frem nettbrett og kobler meg rett opp til Poki eller PokerstarsCasino nettsiden for å ha det moro. Dette er mye mer behagelig enn å sitte inne på et kontor, på en kontorstol og prøve å slappe av der. Den andre fordelen er selvsagt at du kan bruke mye av kontoret til å bygge et landskap.

Fysisk plass vil påvirke utformingen av selve landskapet. Så hvis du bare har et hjørne i et rom så vil dette påvirke basen for landskapet. Det kan være at det må passe inn i et hjørne eller det kan være andre fysiske forhold som må tilpasses.

Skissen

Det neste som kommer er skissen. Den vil definere resten av byggingen. Her er det noen punkter man må fokusere på:

  • Plass til å stå inni. Det er viktig å komme til konstruksjonen både fra oversiden og fra undersiden. Så legg det til først så kan du dekke selve plassen med en fjelltopp, en spesiell luke eller annet.
  • Skal det være flere nivåer? Hvis du bygger en jernbane så kan det være at toget må gå i tunneler. De vil være skjult for resten, men vil være et viktig punkt i få alt til å gå rett.
  • Bygninger og faste ting. Det er mye du kan justere i løpet av byggeprosessen, men større ting kan være vanskelig å flytte på.
  • Stilen: skal du ha mye gress og natur eller skal det være et bymiljø? Dette hjelper deg å planlegge hvilke materialer du trenger.

De fleste som lager en skisse vil måtte lage flere. Det er en viktig del av prosessen. Flere skisser sikrer ofte et bedre resultat.

Struktur i treverk

Det er selvsagt flere forskjellige metoder for å bygge en god modell, men jeg velger å alltid bruke treverk. Grunnen er at dette er et medium som er enkel å justere og ikke minst, enkel å få tak i. Den kanskje vanskeligste jobben er å få satt opp selve rammen. Dette er litt avhengig av hvor stor strukturen skal være. Stort sett så kan du sette den opp på en dag, men husk å måle to ganger og kutt en gang! Jeg har lagt inn hengslede deler som gjør det enklere å flytte på ting og annet som gjør selve strukturen mer håndterlig.

Detaljene

Detaljene

Skumplater og hønsenetting

Etter at rammen og alt grovunderlaget er satt opp så må man begynne med alt som skal være synlig. Det er her man kan slippe løs sin indre kunstner, arkitekt eller organisatoren. Jeg anbefaler at du bruker skumplater kombinert med hønsenetting ved behov. Skumplatene er lett å forme som du ønsker samtidig som de ikke veier noe særlig. Ettersom de veier så lite så vil de heller ikke legge mer trykk på rammen enn det som absolutt er nødvendig. Det er enkelt å lime sammen flere skumplater og da holder de greit formen og strukturen uten mer hjelp. Skal du ha trær på dem eller andre elementer så kan disse stikkes rett inn i platen.

Hønsenetting kan også brukes alene ved at du setter den opp som et strukturelement og så bruker pappmasje for å skape struktur. Dette er solid og kan fungere bra som fjell eller andre strukturer som skal stå hovedsakelig alene. Jeg foretrekker skumplater hvis jeg skal sette opp trær, bygninger eller andre strukturer.

Detaljene

Det er ikke til å unngå at vi som driver med modellbygging finner våre favorittmaterialer. Så det gjelder å bruke tid på å søke på forskjellige nettsider før du hiver deg ut i det. Det viktigste er egentlig å finne et medium som passer perfekt for akkurat det utsende, den ”looken” du ser etter. Vi kopierer ofte naturen i form av å kopiere steiner, tørke planter for å få frem små trær og mye annet.

Personlig bruker jeg mye flytende gummi. Dette får du kjøpt både i hobbybutikker og spesialbutikker. Fordelen med denne er at du bruker en pensel og pensler den på området du ønsker å kopiere og i løpet av kort tid så ha du en perfekt kopi. Denne kan brukes flere ganger, svært praktisk for en modellbygger. Det finnes mang andre medium du kan velge så husk å bruke tid på å finne ut hva andre bruker og lær av dem.

Top