Klubber og arrangementer

Klubber og arrangementer

Klubber og arrangementer

Jeg har ingen oversikt over hvor mange modelljernbaneentusiaster vi har i Norges land. Men det er nok flere enn bare de som er fremme i rampelyset. Og det finnes i hvert fall noen klubber her og der. Faktisk så finnes det over tretti norske klubber med store eller små forhold. Norges eldste klubb finner vi i Trondheim. Den er over 60 år gammel og «still going strong». De er aktive og har ukentlige møter med variasjoner mellom hyggekvelder og jobbekvelder.

Og på toppen av alle disse klubbene troner Norges Modelljernbaneforening (MJ).

Nasjonaldag for modelljernbanen

Hobbyen er faktisk så stor på verdensbasis at de har fått sin egen faste dag hvert eneste år. 2. desember er modell jernbanens dag på verdensbasis. Dagen markeres ofte ved å åpne klubblokaler og slike steder for publikum for å vise frem klubbens arbeid. Men det blir også arrangert lokale initiativ på forskjellige kjøpesentre og så videre. Hovedinitiativet for dette kommer fra MOROP, men det er flere aktører som er med å arrangere over hele verden. Lokalt i Norge er det Modelljernbaneforeningen som står for det meste.

Verdens største modelljernbaneanlegg

Vi skal ikke reise veldig langt fra Norge før vi finner et annet mega anlegg av en modelljernbane. Vi skal ikke mer enn noen få mil på innsiden grensen av Tyskland – nemlig kun ned til Hamburg. Der er verdens største modelljernbaneanlegg bygget opp og er fortsatt under bygging. Miniature Wunderland heter anlegget og ble begynt bygget i 2009 av to tyske brødre.

Det vil være helt umulig å beskrive dette fantastiske anlegget i en liten artikkel som denne. Har du interesse av slikt så er dette absolutt stedet du bare MÅ besøke. Jeg legger ut en video på engelsk her, men jeg håper det går greit språkmessig for at du skal få et enda bedre bilde av hvor stort og gigantisk dette anlegget er:

Hele anlegget strekker seg fra Skandinavia i Nord og gjennom deler av Europa og over til Amerika. Og anlegget vil vel sannsynligvis aldri bli ferdig da neste prosjekt for utvidelse er for lengst klar før det forrige er ferdig bygget. Slik vil det garantert holde på så lenge det er interesse og plass til nye ideer og utvidelser. Selv en egen modell flyplass har anlegget – unik i sitt slag den også!

Kjendiser på laget

Jeg har tidligere nevnt at man ikke har noen oversikt over hvem som er entusiaster og ikke når det gjelder modelljernbane og liknende. Dette kan lett gjemmes bort i en kjeller og der drive i stillhet med sin eventuelle hobby eller lidenskap. Men vi vet i dag om flere store kjendiser fra musikkens verden som er entusiaster. Rod Stewart har fått sine anlegg fotografert og utgitt i magasiner. Han har flere store anlegg både i USA og i England med tro kopier av baner i de respektive landene.

Han får også følge av Phil Collins og Eric Clapton med den samme hobbyen. Hvem vet kanskje alle tre har anlegg som er større og bedre enn de som er offentlige – stjerner med lidenskaper har overrasket verden før!

Top