Miniatyrer og originaler i luften

Miniatyrer og originaler i luften

Miniatyrer og originaler i luften

Skal man først skrive og holde på med modeller og miniatyr kopier av forskjellige ting, så er det vel nesten umulig å komme utenom det som går på vannet og i luften også. Båter finnes det kopier av i store mengder, for ikke å snakke om alle modellene og utgavene som finnes av fly og helikoptre. Og når man allerede da har vist interesse for en del av det som går på landjorden, ja da har man nok å sysselsette seg med i mange år fremover.

Jeg tenkte jeg skulle forsøke å kikke litt inn i alt det som flyr i luften denne gangen. Tidligere har det jo vært mye rart, men også her er det stor utvikling. Fra tidligere fly og helikoptre så har det de senere årene kommet droner med mye elektronisk utstyr. Ja så mye utstyr at det har også kommet mye nye regler for hva som er lovlig og hva som ikke er lovlig rundt omkring – ikke bare i Norge.

Modellfly

Det første jeg tenker på når jeg hører ordet modellfly er Øystein Sunde og hans sang om modellfly.

https://youtu.be/yqUPvqcqaeU

Et modellfly er et fly i miniatyr som styres fra bakken ved hjelp av radiosignaler. Størrelsene på modellflyene varierer enormt. De minst på bare 30 centimeters vingespenn til de største med kanskje 5-6 meters vingespenn.

Modellfly

Modellfly

Starten

I mange tilfeller så starter en slik hobby med et byggesett. Byggesettet gjør at man fatter interesse for – i dette tilfellet – modellfly, og man begynner å enten bygge flere byggesett for å sette sammen flere fly. Eller så kjøper man seg ferdige fly så man kan starte flytreningen.  Har man først kommet så langt at man har begynt å fly da har man utrolig mye å velge mellom – mye avgjøres av lommeboka. Hvor mye utlegg tåler den til en hobby?

Grovt sett så finnes det tre forskjellige typer modellfly. Vanlige modellfly – disse er de dyreste i innkjøp men er de flyene som kan utføre mest i luften. Skalamodellfly – fly som likner mest mulig på sine store forbilder. Vi snakker da om gamle gode flytyper som Spitfire, Cessna, Piper eller Mustang C51. Den siste av de mest vanlige modellene er Linjefly – det er fly som styre via små linjer mellom «piloten» og flyet for å gi det de retningslinjene det trenger for å fly. Dette flyet flyr kun i en sirkel hele tiden.

Idrett

Fra årtusen skiftet ble modellflygning tatt opp som idrett under Norges Idrettsforbund. Så det er både en sport og en hobby som er ganske godt utbredt i Norge. Seilflyging er den delen hvor Norge har mange gode resultater å vise til også internasjonalt.

Ønsker du å lære mer om modellfly og flyging, så finnes det mange klubber rundt omkring i landet. Der får du hjelp både til å klargjør et fly til flyging og du kan få hjelp til å lære å fly. Noen steder finnes det også simulatorer slik at du kan øve før du går ut i virkeligheten.

Lykke til dersom du skulle forsøke å fly slike modeller.

Top