Modellfly og flygning

Modellfly og flygning

Modellfly og flygning

Hvordan får man interessen for modellflyging eller seilflyging? Ikke helt lett å gi noe direkte svar på det spørsmålet, men en av veiene er vel at man i barndommen eller tidlig i ungdommen kommer over modellfly som byggesett. Man setter samme og bygger fly og på den måten utvikler lysten til å se mer og teste mer og lære mer om modeller og fly.

Oppstarten

Oppstarten til å fly modellfly må være disse små flyene med radiostyring. Eller her finnes det både mindre og større utgaver, men det finnes alltid en utgave for nybegynnere. Hva med en liten utgave av en Cessna? Billig enkel og noe alle kan ha råd til. Du kan altså få slike leketøy for hele nede fra en hundrelapp og oppover.

Hele flyet er bare 20 centimeter bredt over vingene og 18-19 centimeter langt. Egner seg til å fly inne med, men er helt ok utendørs også på helt vindstille dager.

Neste steg

Det er enkelt å ta små steg innen modellflyflygning for det finnes utrolig mange utgaver av fly. Fra den helt superbillige utgaven jeg never over her til de som koster litt mer penger – uten å tømme lommeboken din. En hobby kan jo koste litt før det blir en dyr hobby. En tusenlapp eller noen få tusen lapper er vel ikke all verden dersom man får igjen mange timers underholdning i lang tid fremover i tiden.

Neste steg

Neste steg

FIRSTAR RTF 3 CH BRUSHED

En ting alle vet som starter med denne hobbyen er at det kommer en eller flere krasjer. Da er det greit å ha utstyr som ikke koster en formue, og som tåler en hard landing eller flere. Denne Firstar RFT3 er meget rimelig og solid bygd. Dette er en helt grei å benytte for å lære å fly modellfly, samt «å få unna» sine første og kanskje mest drastiske krasjer. Senere når man har mer erfaring er det ting som kan gjøre underveis for å redusere skadene i en krasj ved å manøvrere på riktig måte. Denne modellen er hel og trenger kun små monteringer før den er klar til fly ut fra esken når den er ny.

Den kan være minst like artig å fly en liten og lett modell som hopper og spretter lekent og lett rundt. For som nevnt så vet vi alle at det vil komme noen krasjer når man er ny i denne hobbyen eller sporten. Og da er det vel kjekt på flere måter at dette skjer med en liten lett og billig modell, og ikke med de store og avanserte modellene med dyre reservedeler.

Cessna igjen

Det er selvfølgelig ikke noen fasit på hvilket fly som er neste i rekkefølgen for å gå gradvis oppover til større og bedre maskiner. Men jeg ser litt på diverse maskiner og priser og finner en ny Cessna som en god neste maskin. De koster litt nå dersom man kolliderer, så man bør kunne handtere «stikka» riktig nå. Cessna 182 EPO156 BL 2,4 GHZ Special Edition er en spesialutgave av dette flyet som er et av de mest populære Cessna flymodellene gjennom lang tid.

Top