Samling som en hobby

Mange har en hobby når det gjelder å samle på ting. Noen samler på frimerker, andre på modellbiler. I dagens moderne samfunn blir samling kanskje sett på som noe gammeldags, men mange er medlemmer av klubber eller har idoler som de ser opp til, eller heier på.

Å samle på frimerker har vært en tradisjonell hobby lenge, dette kalles også filateli, og går ut på å ordne frimerker i en spesiell orden, gjerne i en egen frimerkebok, ut fra for eksempel verdi, årstall, eller lignende. Et frimerke på en konvolutt betyr at portoen er betalt, og fungerer gjerne som en kvittering eller en avgift, for å sende et brev.

Å samle på bøker er det også mange som gjør, og noen har gjerne et helt bibliotek hjemme. Dette kalles bibliofili. Man samler gjerne på favorittbøkene sine, bøker om spesielle emner, en favorittforfatter eller -serie, og kategoriserer dem etter årstall eller emne, eller for eksempel alfabetisk. Mange er opptatt av blomster, og samler på for eksempel tørkede blomster i et såkalt herbarium. Man går gjerne på tur og ser etter spesielle planter og blomster, og setter dem inn i en bok og skriver om planten. Man kategoriserer gjerne blomstene etter type eller farge, og art. De som driver med denne hobbyen har gjerne en hage hjemme og planter blomster selv, som en del av hobbyen.

Det er sunt å ha en hobby, og forskning viser at dette blant annet reduserer stress og gir god avkopling. Å fordype seg i noe, tar tankene vekk fra hverdagen, gir glede og bidrar til bedre fysisk og mental helse. Forskning viser at de som er aktive med en hobby er mer tilfredsstilte og har større livsglede. En hobby må være noe som man trives med, det kan for eksempel være hagearbeid.

Moderne hobbyer

Moderne hobbyer

Hobbyene forandrer seg, og folk blir opptatt av nye ting. I dag ser vi at folk for eksempel ønsker å lære seg et nytt språk, fysisk aktivitet og trening er viktig, og sosiale medier er populært. En hobby i dag kan for eksempel være å samle på ulike typer vin, for eksempel etter årgang og hvor de kommer fra, og noen reiser gjerne på vinturer til vindistrikt for å bli kjent med ny vin. Matlaging og mat er også en hobby, og man samler gjerne på oppskrifter og fordyper seg i for eksempel ulike dessert-typer og gjør mer ut av matlagingen. Mange skriver også sin egen matblogg og får følgere. Disse bloggene inkluderer gjerne også helse og ernæring, og man skriver om sitt eget liv, som en dagbok.

En moderne hobby kan for eksempel være å samle på kimonoer! Dette er et japansk klesplagg, gjerne i silke, og finnes i ulike farger, modeller og størrelser. I følge en dame fra Oslo som har Norges, og kanskje Skandinavias største samling av kimonoer, så kan man bestille vintagekimonoer fra renserier i Japan, som mottar kimonoer fra loppemarked. Hun har over 100 stykk av dette plagget, i tillegg til en del jakker. Dette viser bare at en hobby og en samling kan være så mangt.

Top