Store modell baner

Det og ha en hobby er blitt veldig viktig for mange, enten det bare er en liten interesse ved siden av hverdagen eller om det er litt i overkant noen ganger med tiden man bruker på sin hobby. Det er jo også mange forskjellig varianter som går under betegnelsen hobby, noen av dem gjelder radiostyrte enheter som fly, biler, båter eller modell tog baner. Uansett så er det nok moro for de enkelte som driver på med dette.

Store modell baner
Store modell baner

Miniatur Wunderland

I den Tyske byen Hamburg ligger en av de største modell jernbane anleggene i verden som ble til for 19 år siden. Det var brødrene Fredrik og Gerrit Braun som var bakmennene for dette enorme anlegget som de da startet å bygge i 2000. De startet opp med tre forskjellige prosjekter på samme sted, det var Knuffingen, Harz Central Germany og Austria som alle sto ferdig året etter. Dette har nok blitt litt mere enn en liten hobby for brødrene for i dag består anlegget av over 15 000 meter med togskinner som strekker seg over ett område på 1500 kvadratmeter.Her finner man over 1300 tog med over 10 000 vogner og med rundt 100 000 andre bevegelige kjøretøy. Totalt er det nesten 7 000 kvadratmeter gulvflate inne på anlegget og man utvider stadig med nye deler, faktisk har man planer helt frem til 2028 så dette prosjektet stopper ikke med det første. Publikum blir vist rund på anlegget av en guide som nøye forklarer historien bak de forskjellige delene av anlegget. Dette er en del av den Tyske historien som har blitt bygget i miniatyr stil.

Miniatur Wunderland
Miniatur Wunderland

Roadside America

Nok ett stort modelltog anlegg finner man i byen Shartesville som ligger i staten Pennsylvania, dette anlegget startet opp allerede i 1935 av Laurence Gieringer. Laurence hadde en lidenskapelig hobby med å bygge miniatyr modeller av forskjellige ting, han startet opp i sitt hjem allerede i 1899 når han var bare fem år gammel. Han lagde alt selv av trevirke og det var kanskje ikke rart att hans yrkesvalg ble som snekker og maler for der kunne han også bygge og bruke sin fantasi på sin egen måte.Med årene ble jo hjemmet for lite til alle hans bygninger og jernbane så det hele ble flyttet over til større lokaler ikke langt unna hjemmet. Men det gikk ikke mange årene før også dette stedet også ble for lite, og han flyttet igjen til det anlegget som fortsatt er den dag i dag. Stedet drives i dag av hans barnebarn og noen flere av hans familie.

The Garfield Clarendon Model Railroad Club

I Chicago i Illinois finner man nok ett enormt modellanlegg, The Garfield Claredon er en av Amerikas største modell anlegg. Dette anlegget ble startet opp i 1947 og har med årene blitt utrolig stort og flott. Dette ble startet opp av noen tog entusiaster og drives i dag av frivillige ildsjeler som står for vedlikehold og bygging av nye prosjekter. Stedet er oppe for publikum kun på fredags ettermiddag, eller i uken foregår det bygging og vedlikehold her.

Top